Jeugd Zweeloo blij met pannakooi

04-05-2016

Zweeloo – Met de realisatie van een pannakooi gaat een langgekoesterde wens van de jeugd van de voormalige gemeente Zweeloo in vervulling. Vrijdagavond 22 april a.s. (19.00 uur) zal tijdens de opening van het zwembadseizoen de nieuwe speelvoorziening op het complex van Zwembad Zweeloo officieel in gebruik worden genomen. Vrijwilligers zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om de laatste hand aan de pannakooi te leggen.

Het betreft een demontabele kooi die van mei tot en met augustus op de accommodatie van het zwembad gebruikt zal worden en van september tot en met april op het sportcomplex ‘t Alterbarg. Zo maken beide organisaties optimaal gebruik van zowel het voetbalseizoen als het zwemseizoen. Op deze manier kan de Sweeler Pannakooi derhalve twaalf maanden per jaar intensief worden gebruikt.

De investering is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het gemeentelijk Stimuleringsfonds. De aanvraag van Dorpsbelangen Sweel, mede namens Zwembad Zweeloo en v.v. Sweel, werd vorig jaar gehonoreerd met een bedrag van 10.000 euro. Mede dankzij zelfwerkzaamheid van vrijwilligers en een gulle bijdrage van sponsoren kon het project uiteindelijk worden gerealiseerd.

Met de pannakooi slagen de initiatiefnemers erin om de jeugd in Zweeloo extra sport- en spelvoorzieningen aan te reiken. In de pannakooi kan op een verharde ondergrond een balspel worden gespeeld. Het onderste deel is voorzien van een geluiddempende boarding. Populair is tegenwoordig het pannavoetbal, waar twee tegen twee gevoetbald wordt met als doel de tegenstander tussen de benen door te spelen. Dat vindt zijn oorsprong in het straatvoetbal. Het gaat daarbij vooral om techniek en om de tegenstander op een slimme manier af te troeven. Zowel het bestuur van Zwembad Zweeloo als het bestuur van v.v. Sweel zien veel praktische voordelen van een pannakooi. ‘Ook in de wintermaanden, als de trainingsvelden niet bespeelbaar zijn, kan de jeugd er terecht. Er kan onder vrijwel alle omstandigheden en op een veilige manier worden gesport.’